den 21 september 2024
Forskning med målet att ge njursjuka ökade möjligheter till knä- och höftledsoperation
Ett nytt forskningsprojekt kan få stor betydelse för njursjuka patienter i behov av en höftleds- eller knäledsoperation. Forskarna på Skånes universitetssjukhus och Hässleholms sjukhus ska kartlägga patientgruppen inför operation för att hitta sätt att öka tillgänglighet för operation och samtidigt minska riskerna för komplikationer.
Carin Wallquist
Överläkare.
Muhanned Ali
Överläkare och forskare.
Maziar Mohaddes
Överläkare och forskare.
Varje år utvecklar cirka 1 100 svenskar grav njursvikt och behöver behandling, antingen dialys eller njurtransplantation. Det är en åldersrelaterad sjukdom och den stigande medelåldern i gruppen innebär även en ökad risk för att andra tillstånd och åkommor uppstår.
Ett nystartat forskningsprojekt syftar till att undersöka hur sjukvården tar hand om dessa patienter – när de har behov av annan typ av vård än den njurmedicinska.
Fokus för den aktuella forskningen är knä- och höftledsoperationer, eftersom forskarteamet har indikationer på att patienter med njursjukdom eller njurtransplantat i lägre utsträckning ges tillgång till den typen av operationer.
– Det kan bero på otillräcklig kunskap inom vården: andra specialiteter är möjligen inte helt bekväma med att hantera patienter med njursjukdom eller transplantat eftersom det finns en oro för komplikationer, säger Carin Wallquist, överläkare inom njurmedicin på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet, och initiativtagare till studien.
Samarbete med Hässleholms sjukhus
I forskningsprojektet samarbetar hon med kollegor inom ortopedin vid Hässleholms sjukhus för att bland annat söka svar på frågorna: blir njurtransplanterade eller svårt njursjuka patienter i behov av en höft- eller knäprotes opererade i lika stor utsträckning som andra patienter? Blir de svårt njursjuka patienterna nekade en ortopedisk operation på grund av vårdens rädsla för komplikationer?
Det finns data från internationella studier som tyder på att njursjuka patienter särbehandlas när det gäller ortopediska operationer. Men ännu finns inga svenska siffror.
– Därför börjar vi med att kartlägga just detta. Accepteras de njursjuka patienterna i lägre utsträckning för knä- eller höftledsoperation? säger Carin Wallquist.
Minska riskerna
När forskarteamet gjort denna översyn går de vidare till att studera hur det gått för de njursjuka och transplanterade patienter som faktiskt opererats. Ytterligare en del av studien går ut på att undersöka om det går att minska riskerna för njursjuka patienter som genomgår operationer. Bland riskerna finns till exempel att patienterna drabbas av proppar eller infektioner efter operation.
– Hur blir de kirurgiska resultaten av operationerna? Vilka är patienternas upplevelser? Vi hoppas på att utveckla nya rutiner för att få bättre resultat, säger Muhanned Ali, överläkare inom ortopedin på Hässleholms sjukhus och forskare vid Lunds universitet.
Patienter delaktiga
Förhoppningen är att öka kunskapen om patientgruppen i vården och hitta sätt att minska de kirurgiska komplikationerna. Vägen till att få en ny höftled eller knäled ska på så sätt förenklas, hoppas forskarteamet.
– En framgångsfaktor för oss är att representanter för patienterna, i detta fall från Njurförbundet, är delaktiga i projektet från början. Deras upplevelser och erfarenheter är en viktig del i att förstå problematiken, säger Muhanned Ali.
Målet med forskningsprojektet är att förbättra livskvaliteten för patienter med njursvikt eller njurtransplantat och försäkra oss om att de kan få tillgång till livskvalitetshöjande ledprotesoperationer, säger Maziar Mohaddes, överläkare inom ortopedin på Hässleholms sjukhus och forskare vid Lunds universitet.
– Genom att studera patientgruppen och bredda samarbetet med kollegor inom flera specialiteter borde vi kunna minska riskerna med operationen och öka kunskapen om patientgrupperna bland flera vårdgivare.
Fakta om studien
- Studiens namn är ”Optimering av förutsättningar för ledprotesoperationer hos patienter med njursjukdom och njurtransplanterade.”
- Studien inleds under hösten 2024.
- Forskarnas mål är att skapa ökad tillgänglighet till livskvalitethöjande operationer även för patienter med njursvikt och njurtransplanterade patienter.
- Forskarna vill också få fram genomarbetade rekommendationer för hur man kan arbeta i bedömningsskedet av patienterna, och även hur de bäst kan tas om hand både innan och efter operation.
Källa: Skånes universitetssjukhus.