den 29 mars 2025

Distriktssköterskor: Nyckelresurs för en starkare och mer hållbar primärvård

Primärvården står inför stora utmaningar. För att möta dagens vårdbehov krävs en mer effektiv resursfördelning. Distriktssköterskorna är en viktig, men ofta underutnyttjad resurs som kan bidra till en bättre folkhälsa och en mer hållbar vård.

Maria Öst-Backa

Distriktssjuksköterska. Foto: Maria G Nilsson.

Lena Rindner

Forskare. Foto: Carina Gran.

– Distriktssköterskor har en avancerad akademisk specialistutbildning på 4,5 år  och arbetar självständigt med att bedöma, behandla, förskriva läkemedel och samordna insatser för patienter i alla åldrar. Deras kompetens är avgörande för att skapa kontinuitet och trygghet i vården, säger Maria Öst-Backa, ordförande i Distriktssköterskeföreningen.

Trots deras breda kompetens är distriktssköterskans roll i primärvården otydlig, för patienter, kollegor, chefer och beslutsfattare. För att förbättra vården krävs därför en tydligare arbetsfördelning och ett stärkt fokus på distriktssköterskornas hälsofrämjande arbete.

Nationell strategi efterfrågas
Distriktssköterskeföreningen uppmanar regeringen att ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell strategi som bättre utnyttjar distriktssköterskornas potential.
–  En sådan strategi skulle minska vårdköer, förbättra hälsodata och öka patientnöjdheten. Det är dags att ge distriktssköterskorna de förutsättningar de behöver för att kunna erbjuda förebyggande insatser och minska den psykiska ohälsan, säger Lena Rindner, forskare och styrelseledamot i Svensk sjuksköterskeförening.

Effektivare primärvård och bättre folkhälsa
För att vården ska kunna effektiviseras måste distriktssköterskor fortsätta att kunna bedriva egna självständiga mottagningar och ta ett större ansvar för psykosociala frågor som stress, sömn och sociala relationer - samtidigt som förekomsten av kroniska sjukdomar kan minska.

Distriktssköterskor spelar redan idag en avgörande roll i att tidigt upptäcka ohälsa och samverkar med aktörer som socialtjänst, polis och skolor. För att nyttja deras fulla potential krävs dock ett tydligare mandat och omorganisering av primärvården.

– Det är dags att sätta distriktssköterskornas kompetens i centrum och skapa en mer patientsäker och resurseffektiv vård, säger Maria Öst-Backa och Lena Rindner.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser