den 3 september 2024
Beta-blockerare påverkar inte patienters livskvalitet
Långtidsanvändning av beta-blockerare hos patienter med hjärtinfarkt och bevarad hjärtfunktion påverkar inte livskvalité eller välbefinnande. Det visar en studie från Karolinska Institutet och Uppsala universitet, som presenterades vid Europeiska kardiologföreningens årliga kongress i London och som samtidigt publiceras i European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy.
Katarina Mars
Kardiolog. Foto: N/A.
I våras publicerades studien REDUCE-AMI som visade att beta-blockerare inte minskar risken för död och nya kardiovaskulära händelser hos patienter med hjärtinfarkt och bevarad hjärtfunktion. Nu har man i en substudie undersökt hur beta-blockerare påverkar denna patientgrupps livskvalitet för att bättre utvärdera dess risk-nytto-effekt.
Beta-blockerare beskrivs i litteraturen som ett läkemedel som eventuellt riskerar att ge biverkningar, till exempel depression, ångest, sömnstörning, orkeslöshet och sexuell dysfunktion. Det finns teorier om att rädslan för biverkningar har gjort att patienter självmant slutat att ta läkemedlet.
Samtidigt skulle man kunna tänka sig att beta-blockerare kan ha en gynnsam effekt genom att de ger lugnare puls och mindre adrenalinpåslag. Eftersom detta potentiellt skulle kunna påverka patienters livskvalitet och välbefinnande genomfördes en substudie för att bättre kunna värdera den risken.
– Tidigare observationella studier har visat olika oönskade effekter av betablockerare gällande livskvalitet men fynden var osäkra. Det här är den första randomiserade studien som visar att det inte finns någon ökad risk för påverkan på livskvalitet eller välbefinnande, säger studiens förstaförfattare Katarina Mars, doktorand vid institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, Karolinska Institutet och kardiolog på Södersjukhuset.
– Resultaten av dessa två studier gör att man kan ifrågasätta om denna patientgrupp rutinmässigt ska sättas in på beta-blockerare framöver. Men om patienter av någon anledning behöver ha läkemedlet eller redan står på det sedan tidigare behöver man inte oroa sig för att läkemedlet påverkar patienternas livskvalitet negativt.
Sammanlagt har drygt 4000 patienter svarat på enkäter som syftar till att utvärdera just livskvalitet. Utöver detta har åtta center i Sverige samlat in ytterligare mer specifika enkäter på cirka 800 patienter för att utvärdera välbefinnande, men även depression, ångest och sexuell dysfunktion. Resultaten av alla enkäter är idag inte helt färdiga.
Publikation:
Katarina Mars, Sophia Humphries, Philip Leissner, Martin Jonsson, Patric Karlström, Jörg Lauermann, Joakim Alfredsson, Thomas Kellerth, Annica Ravn-Fischer, David Erlinge, Bertil Lindahl, Troels Yndigegn, Tomas Jernberg, Claes Held, Erik M.G. Olsson, and Robin Hofmann, European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy, online 1 september 2024, doi: org/10.1093/ehjcvp/pvae062
Källa: Karolinska Institutet.