den 8 juli 2025

Alexion i Almedalen 2025 seminarie 2

Medverkande seminarie 2. Lise Lidbäck, Förbundsordförande, Neuroförbundet. Oskar Ahlberg, Vice Ordförande, Riksförbundet Sällsynta Diagnoser. Sven-Eric Söder, Ordförande, Statens medicinsk-etiska råd, Smer. Oili Dahl, Ordförande, Svensk sjuksköterskeförning. Ziba Zareie, Director Government Affairs, Alexion AstraZeneca Rare Disease. Cristin Lind, Generalsekreterare, EUPATI Sverige. Foto: Alexion.

Idag lever över 500 000 svenskar med sällsynta hälsotillstånd, och är i akut behov av förbättrad diagnostik och tillgång till nya innovativa behandlingar. Under årets Almedalsvecka bjöd Alexion därför in till två välbesökta seminarier med ambitionen att lyfta och diskutera lösningar på dessa viktiga frågor.

 

Seminarium: Patienten - med på riktigt eller bara en passagerare?

En meningsfull involvering av patienter i hälso- och sjukvården kräver mer än att bara ta hänsyn till deras perspektiv; det innebär att behandla dem som jämlika partners, lyssna uppmärksamt och bygga förtroende och genuina relationer – även när interaktionerna är korta.

Sann patientmedverkan uppnås först när vårdgivare anstränger sig för att förstå varje individs unika behov och frågar vad som är viktigast för dem i varje givet ögonblick.

De medverkande konstaterade också att trots den utbredda ambitionen om patientcentrerad vård finns det fortfarande hinder för att uppnå jämlikt partnerskap i praktiken.

Betydande luckor kvarstår, såsom skillnader i klinisk kunskap och social auktoritet, otillräcklig respekt för patientens input, ovilja bland professionella att dela beslutsfattande makt, och inte tillräckligt med vanemässigt eller strukturellt stöd för att lyssna på patientens röst.

Ytterligare hinder inkluderar begränsad tid för professionen att fullt ut engagera sig med patienten och en brist på öppenhet för att överföra inflytande över nyckelfrågor, såsom behandlingsval och resursfördelning.

Inom utvecklingen av läkemedel såväl som i diskussioner på systemnivå, finns det en insikt om att även om patienter i teorin är ett centralt fokus, kan mycket mer göras för att involvera dem på ett sätt som är genuint samarbetsinriktat och baserat på förtroende. Det räcker inte att bara samla in patientperspektivet för syns skull; i stället krävs autentiskt partnerskap och genuin uppmärksamhet på patientfeedback genom hela beslutsfattande- och implementeringsprocessen.

Sammantaget konstaterades att även om intentionerna går i rätt riktning, är patientinvolvering fortfarande ofta inte på jämlika villkor, och fortsatta ansträngningar behövs för att göra meningsfull, jämlik medverkan till verklighet inom alla områden av hälso- och sjukvården.

Seminariet arrangerades tillsammans med Svensk sjuksköterskeförening.

TORD AMRÉ


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser