den 13 februari 2025

Akademiska sjukhuset lex-Maria-anmäler felaktiga livmoderoperationer

Akademiska sjukhuset har vid en uppföljande granskning hittat ytterligare 12 fall under 2022 där kvinnor har feldiagnosticerats. Akademiska sjukhuset har nu utrett händelsen och upprättat en lex Maria-anmälan. Anmälan omfattar nu sammanlagt 45 fall som inträffat under perioden 2022 till april 2024.

Johan Lugnegård

Chefsläkare. Foto: Staffan Claesson.

– Vi vill vara om ursäkt till alla kvinnor som drabbats av detta. Det borde inte kunna hända. Vi tar den här frågan på största allvar och har velat gå till botten med omfattningen och vad som orsakat detta. Det är viktigt att vi lär oss av misstagen så att detta inte upprepas igen, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset. 

Av anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, framgår att kvinnorna hade diagnostiserats med EIN, Endometrial intraepithelial neoplasi, som är ett förstadium till livmodercancer. Den rekommenderade behandlingen vid detta tillstånd är att livmodern, och i många fall även äggstockarna, opereras bort.  

Bakgrunden till anmälan är att Akademiska sjukhuset i början av 2024 hade noterat en oförklarad ökning av antalet diagnoser. Misstanken uppstod att det rörde sig om överdiagnostisering och i april 2024 skärptes bedömningsrutinerna. Sjukhuset tog också initiativ till en egen granskning och lät specialister från andra laboratorier göra en ny bedömning av de prov som legat till grund för beslut om drift. 

Granskningen blev klar i oktober 2024 och visade att 33 kvinnor under 2023 och 2024 fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. De drabbade patienterna kontaktades via telefon och brev, erbjöds återbesök och informerades om möjligheterna att söka ekonomisk ersättning genom patientförsäkringen, Löf. 

Akademiska sjukhuset beslutade att utvidga eftergranskningen till att omfatta även EIN-diagnoser från 2022. Resultatet av granskningen är nu klar och visar att det funnits en överdiagnostisering även under detta år. Det har identifierats 11 fall där man opererat bort livmodern på felaktiga grunder och ytterligare ett fall som feldiagnosticerats, men där livmodern inte tagits bort.

Kvinnorna som opererades felaktigt under 2022 har kontaktats personligen och erbjudits stöd, på samma sätt som kvinnor som opererats felaktigt under 2023 och 2024.  

Av händelseanalyser i lex Maria-anmälan framgår att det funnits brister i kvalitetssäkringar och i kommunikationen mellan berörda verksamheter.  

Åtgärder har vidtagits för att ett liknande fel inte ska kunna uppstå. Rutinerna för hur man bedömer och rekommenderar behandling utifrån provsvaret har skärpts. Sjukhuset har också engagerat externa granskare i syfte att få en bedömning som stämmer överens med den som är gängse i övriga landet.

Vidare deltar sjukhuset fullt ut i kvalitetsnätverk som finns inom området.  

Ytterligare några fall är fortfarande under utredning. Om det visar sig att fler patienter har feldiagnosticerats kommer dessa att kontaktas och erbjudas stöd.  

Region Uppsala har även tillsatt en extern oberoende granskning. Resultatet av granskningen ska redovisas till sjukhusstyrelsen senast den 31 mars 2025. 

Källa: Akademiska sjukhuset. 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser