Pages Navigation Menu

Vetenskaplig oberoende medicinsk tidskrift

Sockerkrona går till forskning på barnfetma

Sockerkrona går till forskning på barnfetma

Under vintern har Romme Alpin höjt priset på läsk med en sockerkrona, för att samla in pengar till forskning på fetma och typ 2-diabetes. Anläggningen dubblar nu det insamlade beloppet och skänker hela 240 000 kronor till Kostfonden som kommer att stödja forskning kring kost och barnfetma. Målet är att fler barn ska leva friska och i förlängningen slippa bland annat typ 2-diabetes.  

Bilden: Ann Fernholm, grundare av Kostfonden.  Arkivfoto.

Den som åkt skidor i Romme Alpin under vintern har kunnat läsa på menyer och kyldiskar att skidanläggningen har börjat ta ut en sockerkrona på varje såld läsk, för att kunna stödja diabetes- och fetmaforskning. 

– Vi ser det här som ett bidrag till landets hälsa. Många studier pekar på att ett högt sockerintag är negativt och bidrar till utvecklingen av vissa sjukdomar såsom typ 2-diabetes. Det leder också till onödiga kostnader för samhället, säger Viktor Funcke, försäljningschef vid Romme Alpin, som ligger utan för Borlänge. 

Under säsongen har skidanläggningen slagit rekord. Gästerna har tillbringat över 300 000 skiddagar i backen och genom sockerkronan samlade Romme Alpin in 120 000 kronor till forskningen. Dessutom skjuter anläggningen till en lika stor summa från årets vinst. Totalt donerar de 240 000 kronor till Kostfonden. 

– Det här betyder mycket för oss och det är ett bra initiativ. Romme Alpin har höjt priset på något som vi vet är dåligt för kroppen och infört som ett slags lokal sockerskatt för att stödja forskningen, säger Ann Fernholm, grundare av Kostfonden.  

Donationen från Romme Alpin – den största hittills i Kostfondens historia – gör att fonden nu kan satsa på nästa viktiga kunskapslucka: kost vid barnfetma. 

– Valet att donera pengarna till Kostfondens forskningsprojekt känns rätt. Vi upplever att organisationen har ett starkt vetenskapligt råd och att målet med deras forskningsprojekt är att det verkligen skall leda till förändring. Seriöst och konkret helt enkelt, säger Viktor Funcke. 

Under våren kommer Kostfonden hålla en utlysning där forskare får komma med förslag på projekt kring hur barnfetma kan förebyggas eller behandlas.

– Om vi förebygger barnfetma kommer vi att förebygga väldigt många olika sjukdomar. För att kunna göra det behöver vi hitta effektiva insatser, säger Ann Fernholm. 

Källa: Kostfonden

Kompletterande länkar:

Ungefär en femtedel av alla svenska 11-åringar övervikt eller fetma.

Barnfetma är bland annat en riskfaktor psykisk ohälsa, leversjukdom och astma.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>