Pages Navigation Menu

Vetenskaplig oberoende medicinsk tidskrift

Hur påverkas kroppen av titan?

Hur påverkas kroppen av titan?

Kan sångerskan Josefin Nilssons plötsliga död ha orsakats av titan i ryggen och höften? Så dramatiska följder är sannolikt ovanliga. Dock kan titan orsaka blodpropp, värk, hudutslag och allergier. Här skriver Ann-Marie Lidmark och Vera Stejskal mer om riskerna med titan.

Kroppen är inte gjord för att ta hand om så mycket metaller som vi i dag får i oss. Metaller existerar inte bara i implantat och tandfyllningar utan finns överallt i miljön och används i färgämnen, kosmetika och mycket mer. Vit färg består ofta av titandioxid (E 171) och finns i godis, läkemedel, mellan- och lättmjölk, solkräm, tandkräm och mycket mer.
Titan är en metall som väldigt många människor exponeras för och en del blir överkänsliga och får allergier. Innan insättning av implantat är det angeläget att undersöka eventuell känslighet mot någon av de ingående metallerna. Tyvärr är titan sällan helt rent och därför behöver det inte vara titan som är boven i dramat.
Vi vill dock betona att många tål sina implantat och det finns ingen anledning att rusa iväg och ta bort dem. De som har allvarliga besvär eller kroniska sjukdomar bör dock fundera på om det finns ett samband mellan implantatet och symtomen. Ett MELSA®-test (1) kan ge viss vägledning.

En del drabbas hårt
Värk i leder och muskler, extrem trötthet och depressioner, som tycks vara fallet med Josefin Nilsson, kan mycket väl hänga samman med överkänslighet mot titan (2). Ett annat misstänkt fall är Jan Björkman som under sin sjukdomstid förde dagbok. Den visade att besvären accelererade i samband med inoperering av titanimplantat. Först efter hans bortgång kopplade änkan besvären till titanplattor i ryggen och titanimplantat i käkarna (3).
Ytterligare ett exempel är Jan Söderqvist som fick värk och blev elöverkänslig av sina titanimplantat. Han kopplade dock snabbt sina besvär till implantaten och tog bort dem efter några veckor. Symtomen försvann ganska fort och nu kan han åter sitta vid datorn, men är ett antal tiotusenkronor fattigare (4).
Elöverkänslighet har den japanske tandläkaren Yoshiro Fujii uppmärksammat till följd av metaller i tänderna eller käkarna. Han har publicerat flera fallrapporter varav ett visar att borttagning av titanimplantat tog bort yrsel, värk och styvhet i kroppen. Han menar att besvären hänger starkt samman med elektromagetiska fält från mobiler och datorer (5).

Läs hela artikeln här >

4 kommentarer

  1. Mycket intressant. tänk om man skulle se över överlevnadtiden
    efter ett tandimplantat med titan. Enligt min ringa mening och erfarenhet av ytterst få patienter har den för dessa varit mellan 3 och 5 år.

  2. Mycket intressant skälv har jag artros i höften tänker inte operera någon titan i min kropp. Träning är det bästa då värk avtar.

  3. Hej jag har nickelallergi. Har nu fått en part protes i ök med titanskelett o en part protes i uk med 2 titan krokar. Jag svettas fryser kallsvettas o känner mig fålig på alla sätt. Kan det vara titanet. Tacksam för svar. Mvh Anthi.

  4. Såg spekulationen om överlevnadstid efter titanimplantat (3-5 år) vilket får mig att vilja berätta att jag hittills har överlevt 21 år.

    Upplever inte att jag är direkt döende. Lider dock av förhållandevis mild exem (det gjorde jag även som barn men var besvärsfri mellan 2-3 års ålder och 30-årsåldern) samt ibland lite instabil värmereglering, känns det som.

    Har ingen uppfattning om huruvida någon av dessa saker har med titalimplantatet att göra.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>