Pages Navigation Menu

Vetenskaplig oberoende medicinsk tidskrift

Tidigare upptäckt av bröstcancermetastaser ökar behandlingsmöjligheten

Tidigare upptäckt av bröstcancermetastaser ökar behandlingsmöjligheten

Möjligheten att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena, men om tumören gett metastaser är sjukdomen oftast obotlig. Ett skäl till detta kan vara att metastaserna inte upptäcks förrän de börjat ge symtom. Kan man hitta dem tidigare, så kanske det skulle gå att behandla de nya tumörerna. Forskningsfynd från Lunds universitet ger nu hopp om ett sätt att hitta metastaser betydligt tidigare än idag.

Fyndet har gjorts av cancerforskaren Lao Saal och hans medarbetare och bygger på så kallat cellfritt, cirkulerande DNA – små bitar av arvsmassa från olika celler, som cirkulerar i blodet. Att ha mindre mängder av sådant DNA i blodet är normalt, men vid sjukdomar som t.ex. cancer kan mängderna bli större.

Lao Saal och hans medarbetare har använt sig av ett redan insamlat material från en bröstcancerstudie som pågått i Lund sedan 2002. Materialet innehöll både prov från den bortopererade tumören och blodprov som tagits med jämna mellanrum under de år kvinnorna följts upp.

Tumörproverna innehöll många genförändringar, som utgjorde ett ”fingeravtryck” specifikt för varje tumör. Man letade sedan i blodproverna efter cirkulerande tumör-DNA (ctDNA) med samma fingeravtryck. Studien är ganska liten – den bygger på material från bara 20 kvinnor – men resultatet är slående.

– För 19 av de 20 kvinnorna i vår studie kunde ctDNA i blodproverna mycket tydligt visa hur det skulle gå. De kvinnor som inte hade något ctDNA i blodet klarade sig från återfall, medan höga nivåer av ctDNA visade att metastaser höll på att bildas, säger Lao Saal.

Metastaserna avspeglade sig också tidigt i blodproverna. Där kunde man hitta tecken på de nya tumörerna flera månader innan sjukhusundersökningarna visat att patienterna fått återfall.

– Tumör-DNA-värdena i blodproverna avspeglade metastaserna i genomsnitt 11 månader innan läkarna kunde se dem. I några fall var skillnaden nästan tre år. Kan man hitta de nya tumörerna så mycket tidigare, så kanske de går bättre att behandla, hoppas Lao Saal.

Studien måste följas av undersökningar med fler deltagare, så att man kan vara säker på att resultaten är hållbara. Om de är det, så skulle ctDNA-undersökningar kunna bli ett sätt att upptäcka metastaser av bröstcancer tidigare än idag. Förutom möjligheten att behandla de kvinnor som håller på att få metastaser, så kan den nya metoden också tänkas visa vilka kvinnor som inte behöver behandlas så kraftigt. Om man vet att de kvinnor som inte har något ctDNA i blodet kommer att klara sig från återfall, så skulle det för deras del kunna räcka med mindre aggressiv behandling. Idag blir de flesta bröstcancerpatienter inte bara opererade utan får också strålning, hormonterapi eller cellgifter för säkerhets skull.

– Man vet att många kvinnor överbehandlas, vilket innebär både onödigt lidande och onödiga kostnader. Men så länge man inte vet säkert vilka som kan klara sig utan tilläggsbehandlingarna, så vågar man inte låta bli dem. Undersökningar av ctDNA kanske kunde bidra till att ge svaret på den frågan, menar Lao Saal.

Han tror att undersökningarna kan behöva göras med jämna mellanrum efter bröstcanceroperationen, så att eventuella metastaser snabbt kan fångas upp. Lundaforskarna har redan startat två nya studier, där man ska följa ett större antal kvinnor från bröstcancerdiagnosen och framåt.

Studien
Serial monitoring of circulating tumor DNA in patients with primary breast cancer for detection of occult metastatic disease
Eleonor Olsson, Christof Winter, Anthony George, Yilun Chen, Jillian Howlin, Man-Hung Eric Tang, Malin Dahlgren, Ralph Schulz, Dorthe Grabau, Danielle van Westen, Mårten Fernö, Christian Ingvar, Carsten Rose, Pär-Ola Bendahl, Lisa Rydén, Åke Borg, Sofia K Gruvberger-Saal, Helena Jernström och Lao H Saal
EMBO Molecular Medicine online 18 maj 2015

Studien har finansierars av bl.a. Cancerfonden, Vetenskapsrådet, Gunnar Nilssons Cancerstiftelse, Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen och fru Berta Kamprads Stiftelse.

Källa: Lunds universitet

35 kommentarer

 1. Jag har just avslutat strålning, cellgiftsbehandling efter bröstcancerop. Ställer gärna upp för forskning om detta spännande resultat.

 2. Ställer gärna upp på ett sådant test! Har op bort en tårtbit 2013, följt av strålning och 5 års behandling med Anastrazol. Min mamma, min moster och två av mina kvinnliga kusiner har också varit bröstcancerpatienter. Min mamma dog vid 80 års ålder, min moster utvecklade en obehandlad bröstcancer till skelettcancer. Mina kusiner lever efter sina respekt. behandlingar. Är kalkad till ett samtal gällande vår ärftlighet. Har en dotter och ett barnbarn som jag inte önskar ska behöva gå igenom samma.

 3. Jag opererades i juni 2015 för bröstcancer, en tårtbitsoperation samt total axillärutrymning då tumören spridit sig till portvaktskörteln. Tumören är trippelnegativ och jag är 38 år. Genomgår just nu cellgiftsbehandling och ska sedan strålas. Kan min situation vara av intresse deltar jag gärna i er studie.

 4. Låter väldigt intressant! Har fått 6 cytostatika, bortopererat bröst okt 2014 samt 25 strålbehandlingar, 17 Herceptinsprutor tog den sista i juli 2015. Deltar också gärna i er studie o forskning!

 5. Bröstcancer 2009 tog bort hela bröstet nu 2004 ny tumör med spridning till skellettet o Lungerna så undersökning skulle ju göras med jämna mellanrum nu kanske det är för sent för mig

 6. Jag fick bröstcancer 2003, då bara 25 år gammal och höggravid med tvillingar. Har även ärftliga genen
  brca 1. Tror dom sa att min tumör skulle vara med i någon studie, är det denna? Men jag har inte hört något så jag är osäker. Om det inte är denna studie är jag oerhört glad om jag får vara med. Min”resa” finns att läsa på Aftonbladet då de har följt mig under 12 år.
  Mkt tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning, Madelene Öhlund

 7. Är gärna med i studien,bröstcancer 2013,tårtbitsop.,cellgift,strålning och nu antihormonbeh.

 8. Hej! Innan jag hade fyllt 25 år fick jag bröstcancer men det var en relativt bra en insitu. Det räckte dock inte med tårtbitsoperation utan hela bröstet togs till slut bort. 4 år senare fick jag ”återfall” dock en mycket aggressivare form och inte bröstet som inte ”fanns” mot revbenet mer. Stadie 3 och HER2 positiv. Jag inpetades, gick på cellgift, strålades i nästan 8v och gick på en Herceptin behandling 1 år. Jag är nu 33 år och snart 4 år sen igen och rädd för återfall igen eller att metastaser ska dyka upp. Jag hade så gärna velat va med i er studie, inte minst för min dotters skull!!!

  • Hej !Jag vill gärna deltaga i studien. Är bröstcanceropererad 2010 då man tog hela bröstet. Har behandlats i fem år med antihormonell medicin. Har möjlighet deltaga med kort varsel och inställa mig personligen om så önskas.

 9. Her 2+ bröstcancer som upptäcktes i feb 2014..fick 6 månaders cytostatika behandling.hade en 12 cm stor tumör i höger

  bröst och 10 metastaser i lungorna.det försvann och sen.opererade jag bort bröstet i nov.fick problem med yrsel och nu i juli fick jag reda på att jag har metastaser i hjärnan.känns för jävligt.har genomgått strålning.vill jättegärna delta i studien.kan ställa upp med kort varsel.mvh Camilla.

 10. Hej!
  Jag fick bröstcancer 2010 och har opererats m tårtbit samt konstaterat att endast portvakten var smittad. Har fått cytostatika, strålning och eferbehandling med Anastrozol. Jag deltar gärna i detta försök och kan komma med kort vasel.

  • Vi skickar svar från Lao Saal/ Mvh Redaktionen

 11. Jag har opererat bort mitt bröst, 20151105. På måndag är det dags för cytostatika. Hade en 1,7 mm aggresiv cancer som placerat sig på mjölkkörtelväggen. Ytterligare två knölar i bröstet med förstadie till cancer. Tre lymfkörtlar opererades bort samtidigt. I första microinvasion på 1.2 mm förstadie tlll cancer. De andra rena.
  Vill gärna vara med i studien!

  • Vi skickar svar från Forskaren Lao Saal/ Lycka till!

   • Hej, jag vill gärna delta i studien. Jag fick besked om ductal bröstcancer i Nov 2015 och pga tumörens storlek har jag påbörjat cellgiftsbehandling FEC.Är inne på min tredje behandling av 6, därefter görs operation i april 2016. Mina undersökningar visade i dagsläget inga tecken på metastaser.Vill så gärna vara med i studien.

    • Hej Nina! Vi skickar svar från forskaren Lao Saal/ Lycka till!

 12. Jag skulle gärna vilja vara med, kan man ansöka dit. Mvh Katarina
  Hej Katarina! Vi skickar svar från Forskaren Lao Saal/ Lycka till!

 13. Hej ,
  Jag är 37 år och har fått trippelnegativ bröstcancer diagnosen 01022016.Cancern sitter i vänstra bröstet och vänstra underarmen, resten av kroppen är fri från cancer.För två veckor sedan fick jag min första cellgiftsbehandling som skall pågå 3 månader med två veckors mellanrum, därefter blir det operation och strålbehandling…Jag bor i Tyskland och får min behandling här…Jag skulle gärna vilja veta om denna studie görs även i Tyskland , i så fall var ….om inte vill jag gärna vara med i studien…Hur går jag väga till om jag får vara med …
  MVH Ayhan
  Hej Ayhan! Vi skickar svar från Forskaren Lao Saal/ Lycka till!

 14. Hej

  Jag är kanske före min tid men vill i alla fall kolla….jag har just fått veta att jag drabbats av bröstcancer och ska opereras om en vecka. Jag vet ännu inget om hur cancern är befattad eller om den spridit sig. Vill ändå vara med i denna studie i framtiden. Hoppas på svar.

  • Hej Diana! Vi skickar svar från Forskaren Lao Saal/ Lycka till!

 15. Hej!
  Jag vill så gärna vara med i studien.
  Jag är 49 år och har fått trippelnegativ bröstcancer diagnos i juli 2014.
  Operation,sex cellgiftbehandlingar och strålning har jag fått. Är jätteorolig för återfall och vill så gärna vara i studien och kan komma med kort varsel.Hoppas på svar.

  Hej Emi! Vi skickar svar från Forskaren Lao Saal/ Lycka till! Redaktionen

 16. Jag vill vara med! Diagnos trippneg bc i juni 2015. Cyto augusti tom juli 2016, uppehåll i mars för operation an hela bröstet. Spridning till lymfkörtlar. Nu strålning. Född 1973, min mamma insjuknade vid 48 år och avled vid 61 år. Ingen ärftlighet påvisad. Snälla, jag vill vara med. Hälsningar från Jenny.
  Redaktionen: Hej Jenny. Vi skickar svar från forskaren Lao Saal, Lunds universitet. Lycka till!

 17. Hej!

  Vad intressant!! Jag deltar gärna på ngt sätt om det går! Diagnos av trippelnegativ bröstcancer i feb -16 och operation (mastektomi) 4 april då de hittat 3 tumörer där den största var 17 mm. Efterföljande cellgiftsbehandling (3xFEC och 12xpaclitaxel).Jag är även bärare av brca1 genen. Född -77 Klar i mitten av oktober.

  Mvh
  Kristin Blidner

  Hej Kristin! Skickar svar från Lao Saal. Lycka till, redaktionen.

 18. Hej, intressant studie, jag vill gärna vara med i forskningen. jag fick diagnos Trippelnegativa BC
  feb- 16 och började med 3st EC, därefter 12 st paclitaxel, operation aug -16 och nu i höst en forskningsstudie med 9 st paclitaxel + 3st karboplatin var 3 :e vecka och strålning feb-17. Mvh Caroline

  Hej Caroline! Se svar via mejl till dig från forskaren Lao Saal.
  Lycka till! Hälsningar redaktionen.

 19. Hej! Deltar gärna i denna studie. Diagnos trippelnegativ bc dec-15 i vänster bröst. Mastektomi + axilarutrymning jan -16. Cellgift fec x3 och paclitaxel x12 samt 25 strålbehandlingar. Färdigbehandlad september -16. Mvh Stina

  Hej Stina! Se svar via mejl till dig från forskaren Lao Saal.
  Lycka till! Hälsningar redaktionen.

 20. Hej,
  Jag deltar gärna också i studien. Är bärare av mutationen BRCA1. Fick diagnos trippelnegativ BC 2008. Behandlades på Radiumhemmet med FEC + Taxotere, samt mastektomi av höger bröst. 2011 upptäcktes cancerceller i vänster bröst, cancer in situ, följes av tårtbitsoperation av vänster bröst. I juni 2016 fick jag så ett diagnos trippelnegativ BC i vänster bröst med spridning till en lymfkörtel (metastasen är möjligen lätt hormonkänslig). Har behandlats med carbopkatin + gemzar, mastektomi av vänster bröst och får nu adjuvant behandling med capecitabin tom maj 2017, därefter strålning. Färdigbehandlad i juli 2017.
  Mvh Erika
  Hej Erika! Skickar ett svar från Lao Saal. Lycka till! redaktionen.

 21. Hej!

  Jag deltar jättegärna i studien.
  Jag fick diagnos och opererades i november 2016. Hela höger bröst opererades bort.
  Bröstcancer i storlek 55 mm.
  HER2-positiv. Hormonkänslig 100 %. Ingen spridning.
  Jag började med EC-behandling den 30 december, och har fått tre sådana behandlingar.
  Den 2 mars ska jag börja med Txl varje vecka 9-12 behandlingar och Trastuzumab var tredje vecka 17 gånger.
  Jag vet inte om jag bär på en ärftlig gen. Men min ena moster har haft äggstockscancer (?) och min andra moster har haft bröstcancer två gånger.
  Jag hoppas på svar.
  Med vänlig hälsning
  Alice
  Redaktionen:Vi skickar ett svar från forskaren Lao Saal. Lycka till!

 22. Hej jag hade trippel negativ bröstcancer och opererade bort en tårtbit. Fick 6 cellgift behandlingar och sen strålning för 2 år sen. Både min mamma och pappa dog i cancer och på min mammas sida finns fler. Även min faster dog i cancer. Min minsta dottet föddes med meduloblastom och var nära att inte klara sig. Hör gärna av er om ni tycker jag kan passa in studien.
  Redaktionen: Vi skickar ett svar från forskaren Lao Saal. Lycka till!

 23. Trippelnegativ Bc modertumör samt stor tumör i armhålan, hormonkänslig 2016-05. Opererad juni, därefter cellgifter och strålning. Letrozole. 58 år mars -16. Orolig för återfall. Deltar gärna i studien.
  Redaktionen svarar: Vi skickar ett svar från forskaren Lao Saal. Lycka till!

 24. Trippelnegativ bröstcancer jan 2017, tumör höger bröst 5 cm, spridning till lymfa 8 mm.
  Påbörjar cyto. behandling 6/6 nästa vecka. Planerad operation mitten av juni följt av strålning.
  Ej påvisad ärftlighet(adopterad från Etiopien), dock litet släktträd!
  Orolig för återfall…
  Redaktionen: Vi skickar ett svar från forskaren Lao Saal. Lycka till!

  • Redaktionen: Vi skickar ett svar från forskaren Lao Saal. Lycka till!

 25. Hej! Jag vill gärna vara med i studien. Ska genomgå masektomi i juni, är 39 år, vet ännu inte vilken cancer det är.

  Med vänlig hälsning,
  Elin

  • Vi har skickat svar från forskaren Lao Saal.
   Hälsningar och lycka till!

 26. Hej!
  Fick Trippellnegativ c 2014.Stor tumör snabbväxande.
  Cytobeh 3 fec. 3 tax.Mastectomi höger bröst. 25 strålningar.
  Lymfkörtelutrymning men ingen påvisad smittad lymfkörtel.
  Rädd för återfall naturligtvis och vill gärna delta.
  Med vänlig hälsning, Gerd
  Redaktionen: Vi har skickat svar från forskaren Lao Saal.

 27. Hej,
  Har precis fått reda på att jag har bröstcancer. en 6 mm knöl i vänster bröst. Ska opereras om en vecka (masketomi) då man efter MR sett förstadie till cancer på flera ställen.
  Är gärna med i studien.
  Mvh
  Ulrika
  Hej Ulrika. Redaktionen: Vi har skickat svar från forskaren Lao Saal.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>