Pages Navigation Menu

Vetenskaplig oberoende medicinsk tidskrift

Sjukvården behöver en haverikommission

Sjukvården behöver en haverikommission

Vi matas nästan dagligen av hemska nyheter om hur oskyldiga människor dött i bombdåd, olyckor, naturkatastrofer och andra vidrigheter runt om i världen. Det är förfärligt – men när skall vården göra något åt de ”bombdåd” de förorsakar i Sverige – varje dag?

Enligt en vårdskademätning från Socialstyrelsen dör mellan 3 000 och 4 000 människor i vården varje år på grund av fel och brister. Det motsvarar drygt åtta personer per dag eller sex fullastade jumbojet per år.
Dessutom skadas drygt 100 000 människor. Det motsvarar nio procent av alla patienter. Dessa vårdskador ger en extra vårdtid på ca 630 000 vårddygn per år, till en kostnad av närmare sex miljarder. Men de totala kostnaderna är mångdubbelt högre.
Vi får inte bortse från vad detta kostar samhället i övrigt i form av mänskligt lidande, förlorad arbetsinkomst, minskade skatteintäkter, rehabiliteringskostnader, med mera. Skadorna innebär också att ca 1 700 välbehövliga vårdplatser alltid är upptagna av patienter som skadats.
Enligt obekräftade uppgifter har kostnaderna varit cirka 100 miljoner kronor för att ta reda på varför fem personer omkom när en Norsk Herkules flög in i Kebnekaise. Det är inte ens så många personer som dör dagligen på grund av brister i vården. Rapporten är på över 200 sidor.
Det var dessutom en stor nyhet som kablades ut i media där det till och med gjorts ett reportage i Kalla fakta 131117.

Läs hela artikeln här >

9 kommentarer

 1. Detta var en MYCKET intressant och nyttig jämförelse. Verkar som skribenten är insatt i ämnet. Jag jobbar som läkare och möts konstant av motstånd av mina kollegor när det gäller att genomlysa vårt sätt att arbeta. Heja – mer av den här sorten så kanske våra huvudmän och chefer inser att situationen är ohållbar.

  • Hej Jonas! Tack för dina synpunkter. Vår målsättning är att fortsätta med ämnet. Hälsningar redaktionen.

 2. I detta sammanhang finns anledning att också belysa den statistik som finns över felbehandlingar mm. Där man lätt kan se att inom den alternativa medicinen är antalet fall någon enstaka om året, högst. Att 8 pers dör av sjukvårdens brister per dag är helt oacceptabelt, men det lidande och de ekonomiska konsekvenserna för dom som trots allt överlever felen och bristerna är sannerligen ännu värre.

 3. Superbra jämförelse med flyget. Tanken hisnar verkligen och tack för den fina artikeln. Så klart vi måste jobba för en nollvision i sjukvården. Men tänker att det finns många fler områden; äldreomsorgen, tandvården, skolan, socialtjänsten. Lex Maria och lex Sara, men ändå händer ingenting. Systematiskt arbete sker i dag i många branscher och varför ska det tidigare offentliga Sverige ligga så på efterkälken.

 4. Svenska skattebetalare betalar mest i hela världen för sjukvård. Pengar finns det i överflöd och jag tror tom att Sjukvården kan kan klara sig på betydligt mindre pengar och ändå bli mycket bättre än vad den är idag. Vården kostar tre gånger mindre i Japan men är både bättre och betydligt och mer tillgänglig än vården i Sverige.

 5. Nu är inte jmf helt rättvis. All medicinsk vård innebär risker, frågan är vad som är skälig risk.

  Men visst finns det mycket som kan bli bättre, 10% är på tok för högt. Förmodligen är siffran dessutom i underkant.

 6. En mycket bra och belysande artikel hur det ser ut i den sjuka vården. Benämningen SJUKhus passar verkligen bra när det gäller antalet dödsfall och alla skador som uppstår på grund av felbehandling. Att detta får fortgå utan att någon ansvarig politiker eller myndighet bryr sig är en talande bild av hur hela vårt samhälle är vanstyrt och vanvårdat. Vidare är det heller ingen ansvarig som bryr sig om att stressrelaterade sjukdomsorsaker har ökat lavinartat. Hälsomyndigheten i USA anser att 85 % av alla sjukdomar beror på stress och mentalt dåligt mående. Sjukvården ser fortfarande människan som en mekanisk maskin uppdelad i olika delar och som skall symptombehandlas utan att man undersöker grundorsaken till sjukdomen. Människan är en helhet och därför måste all vård utgå från detta perspektiv. Vi måste införa en helt ny syn på människan när det gäller ohälsa och sjukvård än vad som sker i dag. Vårt egoistiska och inhumana samhällsklimat medför att ohälsan i samhället ständigt ökar. Om man skulle undersöka hur många skador och dödsfall som kemiska läkemedel orsakar i Sverige skulle statistiken när det gäller skador och dödsfall relaterad till sjukvården skulle statistiken bli ännu dystrare. Förutom att vi borde föra en debatt när det gäller skador och dödsfall inom sjukvården, måste vi även föra en debatt vad som förorsakar en ökad ohälsa hos både vuxna och hos våra barn. Vi borde även föra en debatt när det gäller våra barn och den falska diagnosen ADHD där barn får narkotikaklassade läkemedel vilka har förorsakat allvarliga biverkningar och många självmord hos barn. I dag har förskrivningen antidepressiva läkemedel till barn femfaldigats. Att detta accepteras och får fortgå är skandalöst. De oskyldiga barnen offras medan politiker och myndigheter ser på och möjliggör att Big Pharma kan göra ännu större vinster på barnens bekostnad. Både sjukvården och samhället lider av en kronisk sjukdom som omedelbart borde åtgärdas. Barnen reagerar naturligt som barn gör i jobbiga situationer. Vi borde istället se på hur sjukt vårt samhälle är istället för att göra barnen till syndabockar och få barnen att tro att det är något fel på dem och tvinga i dem narkotikaklassade läkemedel. Forskning på t. ex. Harvad university har visat att hjärnorna hos barn som får antidepressiva läkemedel att deras hjärnor krymper och barnen blir mindre intelligenta.Det är hög tid att vi inför en förändring i vår sjukvård och i vårt samhälle och att vi inför empatisk medvetenhet och ett holistiskt synsätt.

 7. Varför tillåter vi politiker att leka med våra liv i onödan och elda upp skattemedel?

 8. Om jag förlitat mig på sjukvården hade jag möjligen varit död nu – i alla fall rejält handikappad. Min historia finns här: http://almanova.eu/fri-fran-cancer-med-ketogen-kost/

Trackbacks/Pingbacks

 1. Canal 2:nd Opinion: Samhällsfunktionen som dödar tio personer varje dag – utan haverikommission - [...] haverikommission vilket Christer Wiks efterlyser i sin artikel i Medicinsk Access rubricerad ”Sjukvården behöver en haverikommission” från februari [...]
 2. Sjukvården behöver en haverikommission – morganstankar - [...] Enligt en vårdskademätning från Socialstyrelsen dör mellan 3 000 och 4 000 människor i vården varje år på grund av fel ...

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>